Mobily ve škole a relaxační přestávky

Vážení rodiče, na setkání zástupců spolku rodičů jsme otevřeli dvě poměrně důležitá témata týkající se provozu školy – mobily ve škole a relaxační přestávky, které by žáci trávili venku.

Proč o těchto věcech přemýšlíme?

Děti v současné době tráví přestávky posedáváním ve třídách a na chodbách s mobily v ruce. Menší děti pobíhají ve stísněných podmínkách po chodbách, hrají na honěnou, fotbal, honí se po třídě. Chceme, aby děti měly možnost během přestávky po třetí vyučovací hodině (25 minut) pobýt venku, trochu se protáhnout, provětrat si hlavičky. Přejeme si, aby si děti navzájem více povídaly. Nyní tak činí nejčastěji přes sociální sítě. Často dochází k poměrně kuriózním situacím, kdy si děti, sedící vedle sebe, posílají zprávy přes mobil.

Jaká je naše představa?

Děti budou trávit velkou přestávku (po 3. vyučovací hodině) venku, v areálu naší školy. Pro jejich pohyb bude vymezen určitý prostor, kde zajistíme dozor, dozor v šatnách posílíme. Děti půjdou ven prakticky za každého počasí. Samozřejmě, při dešti nebo velkých mrazech, budou žáci přestávky trávit jako doposud v budově školy.

Chceme radikálně omezit používání mobilů ve škole. Žáci budou své mobily odkládat ráno do šatních skříněk a brát si je jedině v případě, že je potřebují na výuku, nebo když nutně potřebují komunikovat s rodiči.

Co k tomu potřebujeme?

Aby byl pobyt venku pro děti zajímavý, rozmístíme v areálu školy lavičky, venkovní fotbálek, venkovní pingpongové stoly, případně další relaxační a herní prvky.

Kdy s těmito aktivitami začneme?

Relaxační přestávky zařadíme zkušebně již začátkem března. Na setkáních s Vámi, která budou následovat, průběh a přínos těchto aktivit vyhodnotíme.  

Omezení mobilů ve škole je třeba prodiskutovat nejen s Vámi, rodiči, ale připravit na toto opatření i děti. V květnu vyhlásíme „týden bez mobilů“, uvidíme, jak se osvědčí.

Pro realizaci našich představ je samozřejmě potřebná podpora Vás, rodičů.

Vážení rodiče, zveme Vás do Rodičovské kavárny, kde Vám tato témata důkladněji přiblížíme. Akce se uskuteční 31.3. a 7.4.2020 od 18 hodin ve společenské místnosti školy. Vstup bude umožněn vchodem č. 1.

< předchozí článek
Planetárium
další článek >
Schwarzenberský palác (Národní galerie) – 6.B

Aktuálně z naší školy

Ilustrační obrázek

40. výročí školy

V úterý 3. září 2024 s námi přijďte oslavit 40. výročí naší školy. Akce se bude konat na školním hřišti. Těšit se můžete na výtvarné dílny, bubenickou show, ukázku historického…

více »
Ilustrační obrázek

Krásné prázdniny

Přejeme všem žákům, rodičům a příznivcům naší školy krásné a odpočinkové prázdniny. Veškeré informace o začátku školního roku zveřejníme na stránkách školy v posledním srpnovém týdnu. V té době budou…

více »
Ilustrační obrázek

Projektový den – červen

Vážení rodiče, milé děti, v závěru školního roku jsme pro vás na 25. 6. 2024 přichystali další projektový den. Všichni žáci a někteří rodiče se přihlásí do jedné z projektových…

více »
Další aktuality »

Bakaláři

Rychlý přístup do internetové aplikace sdružující všechny funkce školy online.

Přihlášení